Van Antwerpen-Linkeroever naar Temse, via de GR5A ,de wandelronde van Vlaanderen.

Iedereen heeft waarschijnlijk al gehoord van de Wandelronde van Vlaanderen, die is recent vernieuwd , dus wij waren er ook benieuwd naar.. temeer omdat deze door mijn geboortestreek liep.

Van thuis uit namen we de tram tot het Linkeroever ,en begonnen de eerste etappe te “Over het water” te lopen richting Temse, niet echt over het water ..dat was meer een gezegde van de Antwerpenaren, waarmee ze de Schelde bedoelen.20180902_112206.JPG

Het was aangenaam warm wandelweer en we genoten waarschijnlijk van de laatste zomerdagen, onze rugzak vol gepakt ( rugzaktraining)..van zonnemelk voorzien want later op de dag zou het blijken dat het wel nodig was geweest.

Meerdere stukken van deze etappe waren dus niet onbekend voor ons, bv het Galgenweel20180902_113149.JPG

Een paradijs voor watersporters, van zeilen tot wakeboarden.,van zeilschool tot zeilclub ..ook vandaag waren ze van de partij.

Het Burchtse weel  een getijdengebied ,waar we dan ook voorbij liepen ..hier stond er al wat meer water in dan bij de vorige wandeling ,het slik en het schorrengebied waren hier de habitat van vele watervogels,om de asfaltwegen wat te vermijden waarop de GR ons liet lopen,zijn we hier even van de GR afgeweken en zijn we op de mooie wandelpaadjes gaan lopen die door het Neuzenbergbos gingen, en tenslotte terug met   de GR samen kwam.20180902_11513720180902_11590920180902_120737.JPG

De GR liet ons nadien ook door stukjes bos lopen todat we in Burcht aankwamen ,op den dijk van Burcht hadden we een mooi zicht op de Schelde en de mensen die hier woonden.. die hadden zich ook een mooi plaatsje weten te veroveren ,zo ging het verder op het jaagpad en verder door het dorp Burcht ,langs de kerk en het gemeentepark ging het nu verder door de vele veldwegen van Burcht en omstreken, de details wil ik jullie besparen ..maar dit was het mindere stuk van deze etappe, weinig of niks te zien dus..tot we in Kruibeke aankwamen .

 

Het mooiste gedeelte van Kruibeke begon eigenlijk als we de kazerne van Kruibeke voorbij waren en richting de polders van Kruibeke gingen, langs de Schelde lag het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen.

Eerst ging de GR nog door een fraai stukje natuur,waar hier en daar wat reigers zaten te verpozen, tussen het bos zagen we  ook een glimp van het kasteel van Kruibeke, dat we dan later op grotere afstand de torentjes uit het bos zagen piepen.20180902_14051820180902_140924

Een asfaltweg ging over de berm waar je links het industriegebied zag liggen en rechts de natuur van de polders, we keken dus meer die richting uit.. waarbij je dan mooie uitzichten kreeg over het landschap en Kruibeke en Burcht .20180902_141924.JPG

We bleven de lange asfaltweg op de berm volgen , en probeerden zoveel mogelijk in de grasberm te lopen om onze voeten wat te sparen, totdat we na zoveel km rechts een weg in konden richting Bazel ,de weg was deels onverhard ..zodat fietsers en voetgangers toch een eigen strook hadden, fietsers kwamen we uiteraard ook tegen ..het was er de omgeving voor natuurlijk ,op die vele jaagpaden zijn we meermaals mogen uitwijken voor die E-Bike Eddy Merkxen.

 

Natuurlijk waren we blij als de GR een stukje op onverharde wegen ging ,door een stukje natuurgebied voor we in Bazel aankwamen , en via de trappen de berm af ..liep de weg dan  kaarsrecht naar Bazel toe..mijn voeten waren mij dankbaar ,geen haar op ons hoofd dacht er aan ooit een dodentocht of een vierdaagse te lopen ! 20180902_14501720180902_145047

 

Deze pauze hadden we verdiend , na 17,5 km lieten we in ” De schuur” onze koffie wel smaken ,en onze voeten wat bekomen van het vele asfalt, het ging terug verder langs de vijver waar het kasteel van Wissekerke mooi te zien was ,de weg ging verder door een mooie wandel/fietsdreef waar we één van de medewerkers van de Grote Routepaden tegen kwamen ,hij vertelde dat hij verantwoordelijk was voor deze etappe ..hij met zijn familie waren dus onderweg met verf en borstel om ons van het onderhoud van de GR tekens te verzekeren.20180902_15522020180902_155507

De GR ging terug de berm op richting Rupelmonde aan de Schelde, een 3 km later kwamen we in Rupelmonde aan de Schelde aan, waar we nog een laatste pauze namen voordat we in Temse aankwamen , Rupelmonde was een mooi dorp gelegen aan de schelde ..we passeerden de Graventoren ,het marktplein en  het standbeeld van Mercator waar we nog een kleine koffiepauze in ” De valk”hielden.

 

Nog een 11,1 km te gaan , éénmaal Rupelmonde uit liet de GR ons nu kleine wegeltjes volgen langs grasweiden en een overwoekerde visvijver ,waar vroeger ontelbare vissershuisjes stonden leken die nu verdwenen te zijn, we volgden verder de voetweg en kwamen later langs het natuurhuis.,waar je ook iets kon drinken (als we dat geweten hadden) vanop het terras had je een mooi uitzicht op het omringende landschap ,de GR ging verder richting Steendorp, waar we de wandeling rond het fort van Steendorp volgden ..de vele bospaadjes waren een verademing, en konden we genieten van de natuur rondom het Fort ,van het Fort zelf was niet meer zoveel te zien dan een paar muren en de gracht rondom die soms voor een onwelriekende geur zorgde.

 

 

Hoe kan het anders ,de GR leidde ons terug de berm van het jaagpad op ,die ons tot Temse bracht…vergezeld van onze vriendjes de schaapjes namen we halverwege nog een pauze op één van de vele bankjes op het jaagpad, met het mooie uitzicht op de schelde en aan de overkant Het paviljoen de Notelaer in Hingene genoten we nog even van onze wandeling, we bleven uiteraard het jaagpad volgen..en zagen we zoveel km later de brug en de kerktoren van Temse verschijnen.20180902_18204120180902_182104

Na 30,1 km weigerden onze voeten nog veel verder te gaan dan het station in Temse of het cafeetje op de hoek “Het schrijvertje” 😉 waar we daarna de trein die om het uur naar Antwerpen reed .. terug naar huis namen.

Heel benieuwd wat de volgende etappes ons nog zullen laten zien op “De wandelronde van Vlaanderen”,dit stuk hebben we alvast achter de rug,en we hebben we elkaar stelligst beloofd dat het ook de allerlaatste keer was ! 🙂Temse

Klik op de kaart om de track op ViewRanger te zien.

 

4 gedachten over “Van Antwerpen-Linkeroever naar Temse, via de GR5A ,de wandelronde van Vlaanderen.

  1. Wow, wat een afstand, Leen! Jullie zijn blijkbaar serieus aan ’t oefenen voor iets groters 😉 Bedoel je met “de allerlaatste keer” die afstand? – Heel herkenbaar die landschappen op de foto’s; ze zitten dan ook nog vers in het geheugen. Groeten

    Geliked door 1 persoon

    1. Pfff..het was dan ook meer dan genoeg, die 30 km , maar nu hebben we wel dat stuk achter de rug ..dat stuk hebben we al zo vaak gezien en gewandeld , en zijn we aan het oefenen voor in Portugal ..en hopen dat we het deze keer zonder kleerscheuren ten einde kunnen brengen 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s