Van Saive naar Banneux via GR5.

We hadden zin in een weekendje Ardennen, terug wat rugzaktraining…zo vertrokken we heel vroeg al (naar onze normen) naar het station richting Luik .20180616_105411.JPG

In Luik Palais zijn we afgestapt ,na een korte blik op het Prinselijk paleis in Luik en op Place St Lambert namen we de bus 67 naar Saive, een sightseeing was het niet meteen.. goed dooreen geschud kwamen we in Saive aan ,waar we aan onze wandeling begonnen waar we vorige keer gestopt waren, de voetproblemen waren opgelost ..vandaag moesten we alleen nog wat bekomen van een trein en een busrit, want dat voelden we wel bij het begin van onze wandeling.

Het weer was drukkend warm ,tegen het onweerachtige aan,niet alleen het weer maar ook de wandeling heeft ons liters zweet gekost ,met een rugzak lopen is dan ook een zwaardere belasting…en dat hadden we nog nooit gedaan in de Ardennen.

 

We begonnen de GR door Saive te volgen ,voorbij de chateau  gaf de wandelboom ons  meteen de juiste richting aan naar Tigneé,de wegen wisselden elkaar af van onverharde naar verharde verkeersluwe wegen ,de beschrijving van de vijftig tinten groen wil ik jullie besparen..maar we wandelden continu door een golvend groen landelijk landschap en liefelijke dorpjes.20180616_122116.JPG20180616_121916

20180616_122344
Tigneé

Op de Rue Militaire zagen we  in de verte een oude terill liggen ,zodat we later” le Tour des terrils en la balade du Champetre” mochten lopen.

 

 

20180616_13121920180616_13214420180616_133051

 

20180616_14443520180616_141641

Dit was ongetwijfeld het mooiste stuk tussen Tigneé en Ayeneux, waar we in het golvend landschap door de weiden mochten lopen door een soort van ijzeren hekje te passeren , van de “Tour des terrils”gingen we naar de “la balade du Champetre”, die door twee afgescheiden weiden ging ..met veel bekijks van de koeien vervolgden we onze weg door de weiden tot Ayeneux,  na 8,7 km namen we bij gebrek aan een cafeetje in de friterie “La bascule” een kleine rustpauze,nadien ging het terug verder richting Olne…hier kon je al goed voelen dat we in de Ardennen waren, het bleef op en neer gaan .

 

Eenmaal het dorpje Olne voorbij ..ook zo’n dorpje waar er vroeger stevig gevochten is geweest ,de aandenkings beelden aan de gesneuvelden lieten ons hoe dan ook er aan herinneren ,voorbij het mooie kerkje volgden we de GR nu naar Nessonvaux, door het golvend landschap zagen we na zovele wegen later Nessonvaux  in de diepte liggen , het bleef eerst nog wat stijgen op een overwoekerd nat pad voordat we de trappen naar beneden mochten nemen en eindelijk na 18 km  in Nessonvaux aankwamen, het cafeetje op de hoek had zijn terrasje al klaar staan, onze dorst kon gelest worden!

20180616_16003320180616_16093720180616_161743

Het weer was nog steeds drukkend warm , geen zuchtje wind ..we genoten dus erg van onze kleine rustpauze , terwijl we nog aan het genieten waren kwam er nog een wandelaar bijzitten ..wandelpraatjes werden uitgewisseld ,en we vertelden dat we nu ongeveer nog 5 km te lopen hadden tot Banneux ,”Ah non.,c’est encore 7km est il monte!”…uitgepeigerd van de warmte keek ik hem met grote ogen aan ,mijn wederhelft bevestigde zijn antwoord, geestelijk voorbereid begonnen we dus aan de laatste 7 km naar Banneux !20180616_162321

 

Onze rugzak terug aan.. wensten we elkaar nog een mooie dag toe ,en vervolgden we de GR5 naar Banneux,voorbij de brug over de Vesdre ging het richting Fraipont ,en begon de weg terug lichtjes te stijgen…dat valt nog mee dacht ik ,in de diepte zagen we Fraipont liggen met het stationnetje,vanaf het kruis met het bankje begon het serieus te stijgen..  hier hadden we dan toch al onze wandelstokken in gebruik , dat hielp goed bij het stijgen en nadien bij het afdalen naar Banneux.

 

Banneux is een klein stadje in de gemeente Sprimont , ten zuidoosten van Luik in België . Het is bekend vanwege de gemelde Mariaverschijningen van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux , ook bekend als Onze-Lieve-Vrouw van de Armen voor een jong meisje genaamd Mariette Beco.

Gelukkig was onze slaapgelegenheid  in Banneux niet ver van de GR gelegen, na een verfrissing en later op de avond een pizza in de buurt , waren we rijp voor ons bed en een goede nachtrust !

Wordt vervolgd !

Banneux

Klik op de kaart om de track te zien op viewRanger

 

 

6 gedachten over “Van Saive naar Banneux via GR5.

 1. Hey fantastisch, mét overnachting! Dat heb ik in België nog nooit gedaan wegens te prijzig; benieuwd naar jullie ervaring. Die landschappen vóór de Ardennen zijn mooi, hé? Een kruising tussen de Voerstreek en het land van Herve zou ik zeggen. De tocht naar Spa zullen jullie inmiddels ook gelopen hebben; die vond ik ook mooi. En dorst dat ik er geleden heb!!! 😉

  Like

  1. Ja, prachtig .en wat een ervaring , zo met de rugzak onderweg in de Ardennen, je voelt het verschil wel !
   De dorst en de prijzen vielen mee , ook qua overnachting ..prijs/kwaliteit , dik in orde !

   Geliked door 1 persoon

 2. Ja, inderdaad het is wel een verschil met of zonder rugzak,goed dat we weer wat oefenen..en dat in de Ardennen ,het was weer leuk om terug eens in de Ardennen te zijn !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s