Van Testelt -Zichem-Scherpenheuvel naar Diest Via GR5.

Deze keer zijn we met de wagen naar Diest vertrokken,we wisten dat er om de twee uur een trein reed naar Testelt, het was dus van groot belang dat we daar op tijd waren.. wilden we op een deftig uur beginnen te wandelen.

In Testelt begonnen we al gauw de GR5  te volgen richting de Demerbroeken , het groot Natuurgebied dat tussen Testelt, Zichem -Scherpenheuvel en Diest lag , tussen de oude meanders en moerassen baanden we ons een weg op het overwoekerd pad , dat ons de indruk gaf ..dat het alleen maar bewandeld werd door de GR5 wandelaars ,de overvloedige regen van de voorbije dagen zal waarschijnlijk ook wel een rol gespeeld hebben , de natuur kon hier in de Demerbroeken in ieder geval zijn gangetje gaan ,al was de spoorweg niet zo heel ver weg, genoten we toch van de stilte en van het natuurgebied.

Van de Demerbroeken kwamen we terug in Zichem ,een pad langs de spoorweg ging richting Zichem en liet ons een ommetje rond Zichem maken ,zodat we de langs de Maagdentoren liepen en een mooi zicht hadden op de Demer en de kerk van Zichem.20180610_11541420180610_120527

Naar het verhaal dat achter de naam van de Toren schuil hield …was ik wel benieuwd naar!

De legende luidt dat een rijke Renier II van Schoonvorst de toren liet bouwen om er zijn dochter in op te sluiten, zodat deze niet met een simpele landbouwer zou trouwen. Net daarom is volgens de legende de toren in het midden van de Demer gebouwd, zodat de dochter niet vluchten kon.,Uiteindelijk smeet ze zich uit verdriet en eenzaamheid van toren en kwam zo te sterven. De naam Maagdentoren verwijst naar deze eigenlijk onwaarschijnlijke legende, aangezien de dochter maagd moest blijven totdat ze met een rijke heer getrouwd was.

Gelukkig zijn er vele tegen beweringen en wijzen op het feit dat de toren een verdedigingstoren zou zijn geweest. 

Oef ..we liepen de Maagdentoren voorbij ,en begaven ons richting Scherpenheuvel ,we waren bij Quasi van spreken pas de hoek omgedraaid zagen we de Basiliek van Scherpenheuvel al op de heuvel staan ,en sloegen het pad in dat dwars door de velden en  recht naar Scherpenheuvel afstevende, we wisten dat we een klein ommetje moesten maken wilden we Scherpenheuvel gaan bezoeken..maar dat was niet erg , eindelijk zou ik Scherpenheuvel zien ! 20180610_122524.JPG

Met het binnenkomen van Scherpenheuvel aan de achterkant, zagen we al meteen de kruisweg en de koepel van de Basiliek ,we liepen de trappen op en konden het gebouw  nu eindelijk zien dat mij al zolang fascineerde ..door zo te staan blinken op een heuvel midden in de velden!

Het gebouw voldeed volledig aan mij verwachtingen, het stond daar prachtig te pronken omringd door het groen van de bomen ,de hele ceremonie van de kaarsenverkoop en de Mariabeeldjes ontgleed me terwijl ik de Basiliek binnentrad…ik moet wel toegeven het doet je wel iets als je de vele hoopvolle mensen hier ziet toekomen, mank of met een rolstoel ,bij vele is het waarschijnlijk een zondags uitje..de vele terrasjes rondom de Basiliek leende zich in ieder geval er voor, wij zijn er ook onze dorst gaan lessen ..voor een Mariake( streekbier) was het nog een beetje te vroeg !

20180610_132742.JPG

We begaven ons terug op pad ,een pad van een manege die de heuvel op ging zodat we het glooiend landschap konden bewonderen, de velden en de weiden lagen er terug als tapijtjes bij…en de zanderige wegen waren hier om ter mooist , een breed zandpad ging tussen de velden en nodigde ons onder de enige bomen die er stonden een picknick te houden , terwijl we dan onze lunch aan het houden waren kwam er een enkele wandelaar voorbij die ons wat van de streek vertelde o.a van het prinsenbos en prinsenhof ,(een erfenis van de prinsen van Oranje), van de statige eik …die in een tv programma voorkwam , na het wandelpraatje wensten we elkaar nog een mooie wandeldag toe en gingen terug op pad ,de wandelboom vertelde ons dat we de weg links in moesten, de weg rechtdoor leidde naar het Prinsenhof en het stelde inderdaad niks meer voor..

20180610_134843.JPG
Een ouderwetse selfie.

20180610_14061920180610_14075320180610_15143220180610_14484120180610_145454

Tussen de velden en weiden ging de wandeling verder ,zagen we de velden en de weiden het landschap inkleuren,op een enkele plaats waren er zelfs figuren in een graanveld gemaakt..de Amerikanen zouden hier terug een reden hebben om een film te maken .

We bleven de GR tekens volgen door een holle weg die ons wat schaduw gaf die af en toe welkom was, de warmte bleef zinderen op de zanderige veldwegen ..het was soms drukkend warm ,ettelijke liters zweet hebben we dus hier na gelaten…niks gekort onze wandeling ging verder door Webbekom, waar we dan later ook een mooi zicht kregen op Diest en Webbekom.20180610_15234620180610_155111

Eenmaal Webbekom uit kwamen we in het recreatiedomein van Diest  “De halve Maan”, langs het water en voorbij de Lindenmolen, sloegen we een pad in die ons naar de middeleeuwse stadswallen van Diest bracht ,de overblijfselen althans ..deze lieten ons nog herinneren dat Diest vroeger een vestigingsstad was.

20180610_16253120180610_16315320180610_163212

Enkele wegen verder door  kwamen we dan aan  bij het station van Diest , waar onze wagen geparkeerd stond ..een terrasje van een cafeetje voor het station kon onze dorst lessen en de fijne ontmoeting met een jeugdvriendin waarmee ik afgesproken had was een mooie afsluiter van deze 19,8 km lange wandeling .

Spijtig dat de GR niet door het centrum van Diest liep ,want Diest is beslist wel het bezoeken waard …maar dat is dan voor een volgende keer! Knipsel.PNGDiest

Klik op de kaart om de track te zien op Viewranger

 

 

 

 

 

8 reacties op ‘Van Testelt -Zichem-Scherpenheuvel naar Diest Via GR5.

  1. Ja, het was heel warm , drukkend warm soms ..maar goed dat het maar 19,8 km waren !
   Dat kan ik goed aannemen dat je wat beperkter voelt met je rugproblemen, men doet wat men kan !

   Like

 1. Wowww, genieten van deze foto`s. Mooi verslag. En een hele mooie wandeling! Hier bij de Wandelpraatjes even rustig, sinds 9 juni zijn we druk met onze pup. Dus gewoon geen tijd om te wandelen en te reageren op je blog of van andere bloggers. Lijkt wel of we weer een baby in huis hebben.
  We mailen jullie en Guido binnenkort om een afspraak te maken voor de BBQ bij ons..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s