El berro & de Sierra Espuna.

“Onze beste wensen voor het nieuwe jaar 2018,  dat het een jaar een jaar vol gezondheid en veel wandelgenot  mag wezen ! “

Om de grijze decemberdagen te ontlopen zijn we naar Spanje gereisd , deze keer naar het natuurgebied  in de “Sierra Espuna” in de regio Murcia., het logement in El Berro was midden in het natuurgebied gelegen , van daaruit konden we een paar mooie wandelingen doen.

De Sierra Espuna  is een gebergte gelegen in de Spaanse regio Murcia ,

In de late negentiende eeuw bevond het gebied zich in een deplorabele milieutoestand. De vegetatie was bijna volledig verloren gegaan en het woestijnvormingsproces was ingezet. Vanaf 1889 nam boswachter Ricardo Codorníu de enorme taak op zich om de hele berg te herbebossen. Deze actie van herbebossing was een model voor die tijd.

In 1931 werd het gebied van cultureel belang verklaard, en in 1992 werd het beschermd als een regionaal park. Het is ook aangewezen als speciale beschermingszone voor vogels .

Onze eerste wandeling vertrok niet ver van het logement, een wandeling van El Berro naar Gebas .

20171228_121037
El Berro .

 

El Berro is een klein dorp aan de bergflank van de Sierra Espuna, telt +200 inwoners en is een ideale uitvalbasis voor wandelingen in de Sierra Espuna.

Het was nog bewolkt toen we vertrokken, maar toch al een 18 °warm ..het was een aangenaam verschil tegenover ons landje,. maar eerst gingen we nog voorbij het kleine kruideniertje en de bakker ,en een nog warm stokbrood , een stuk regionale kaas en ham met een paar tomaatjes gingen ook mee in de rugzak,we waren klaar voor onze eerste wandeling .

De eigenaar van het logement had ons verteld dat het een gemakkelijke wandeling was met mooie uitzichtpunten op de Sierra Espuna, gemakkelijk moet je hier natuurlijk met twee woorden nemen in deze regio ….er is hier niets dat plat is ,maar daarvoor waren we naar hier gekomen , dus we begonnen er aan .

Het begon met een weg langs het dorp die langs een rotswand ging, en die geleidelijk steeg naarmate de wandeling vorderde.20171228_120811

De regio Murcia is bekend om zijn vele grotten , dat was ook te zien aan de rotswand …aan de linkerzijde genoten we dan van een mooi uitzicht op het dorp , de  boomgaarden van mandarijntjes en olijfbomen die tegen de bergflank groeiden gaven de bergflank en het dorp kleur…en waren we dan ook in de veronderstelling dat het hier in de lente heel mooi moet zijn ,nu zag je dat de hele streek naar regen snakte.

Onze wandeling ging verder op de droge wegen, langs droge akkers met olijfbomen .. volgden verder de weg langs irrigatie buizen van beton en stopten af en toe voor enkele mooie uitzichtpunten die we links te zien kregen.20171228_124319

De hele weg konden wij links uitkijken op een droge ravijn of een dal waar hier en daar nog wat witte huisjes opdoken, het landschap was een mengeling van het groen van de bomen en daartussen de dorre uitgedroogde akkers met daarop de boomgaarden van olijven.

Tot onze weg splitste en we in een soort van een geul terecht kwamen ,een geul dat vroeger uitgegraven was voor het water en later nooit gebruikt is geweest.,nadien veranderde de geul in een tunnel en konden we eventjes door den donker wandelen ..20171228_125035

20171228_125633

Eenmaal de tunnel uit, vervolgden we onze weg  langs mooie uitzichten tot we het maanlandschap van Gebas in het vizier kregen , van daaruit ging de wandeling  bergaf verder  en was het nog slechts enkele kilometers tot we Gebas zouden bereiken.20171228_13093420171228_131427

20171228_131438
Maanlandschap van Gebas .
20171228_134722
Kerkje van Gebas.

Op het bankje bij het kerkje van Gebas hielden we onze lunchpauze in het zonnetje dat eventjes door de wolken was verschenen, even zaten we nog te twijfelen om nog door te lopen naar de Barrancos de Gebas, maar in de winter moet je de tijd goed in het oog houden..wil je niet in den donker thuis komen !

De wandeling ging dus terug naar El Berro , deze keer over een heuvelrug ,de wandeling naar de Barrancos de Gebas deden we dan later in de week wel ..20171228_153302

20171228_155737
Mooi uitzicht op de Sierra Espuna.

Nadien ging de wandeling verder door het bos naar El Berro , deze wandeling was een mooie opwarmer voor de wandelingen die nog kwamen , en een eerste kennismaking met de streek waar we verbleven.Knipsel.PNG El berro-Gebas

Klik op de kaart om de track te zien op Viewranger.

Wordt vervolgd ! 

5 reacties op ‘El berro & de Sierra Espuna.

  1. Luchthaven Deurne vliegt nu ook op Murcia,dat leek ons wel gemakkelijk,en bleek dat Murcia ook een mooi wandelgebied heeft..inderdaad in de winter wandelen met een temperatuur van boven de 20 graden,kan deugd doen…nu zit ik wel met een verkoudheid vanwege een te groot temperatuur verschil.
   Ik had beloofd wat regen van België op te sturen naar daar,maar daar waren ze ook niet zo happy mee 😉

   Geliked door 1 persoon

 1. Ja, dat wordt een gewoonte bij ons, oud op nieuw jaar in Spanje vieren, de kinderen zijn gaan vieren en wij zaten daar als twee oudjes..nu zorgen we dat wij ook genieten met het nieuwe jaar , al wandelend nog wel 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s