Van Brasschaat naar Putte via GR12

Van deze feestdag hebben we dan ook weer gebruik gemaakt om te gaan wandelen ,het weer was bewolkt maar zonnig en we trokken onze wandelschoenen terug aan voor een verder zetting van de GR12, naargelang we zin hebben of hoe het weer is ..lopen we een stukje van de Gr12 .20180501_122402.JPG20180501_123008.JPG

Exact een jaar geleden waren we tot Brasschaat gewandeld, nu namen we de tram 9 vanuit Berchem station ,stapten over op tram 2 ,en namen na 20 minuten wachten de bus 640 tot Brasschaat, stapten aan de halte van de kerk af en gingen richting het park om de GR tekens terug te vinden.

We vonden de tekens terug en vervolgden onze wandeling door  het park en later door de bebouwde kom van Brasschaat, tussen de bebouwde kom door kwamen we in een groen steegje dat naast de Miksebeek ging, we bleven de beek volgen tot het natuurgebied “De inslag”20180501_124147.JPG

De Miksebeek afkomstig van Park De Mik, en een onbenoemd beekje. Deze komen samen in De Inslag en monden enkele kilometers stroomafwaarts uit in de Laarse Beek. De beekjes hebben een laag debiet, maar een zeer goede waterkwaliteit. Dat uit zich in de aanwezigheid van onder andere libellenlarvenhaften en schrijvertjes.IMG_20180501_125716286.jpg

De Inslag ligt in de noordoostelijke hoek van de gemeente Brasschaat en loopt naar het noordoosten over in andere belangrijke bosgebieden.

De naam Inslag is afkomstig van het Middelnederlandse woord “inslaen” of in gebruik nemen. Op het einde van de 18e eeuw is het gebied tussen Brasschaat en Brecht voornamelijk heide. Deze heide werd in gebruik genomen als akkerhooiland of weiland. De boerderij langsheen de centrale dreef is daarvan nog een getuige.De huidige bosbestanden zijn ontstaan in het begin van de 20e eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden heel wat bossen gekapt om vrij zicht te krijgen vanuit de bunkers langsheen de Antitankgracht.

Een natuurgebied waar we nog nooit van gehoord hadden, we liepen de beukendreef uit,en bleven af en toe staan bij een informatiebordje over de natuur.. en zagen we in de verte het natuurhuis van ” De inslag “staan.20180501_13050920180501_131006

Net toen we dit aan het bewonderen waren streek een reiger met zijn weide vleugels op dit weiland uit…na de vliegshow wandelden we verder het natuurgebied in ,en kwamen we even later aan bij het Anti-tankkanaal .

Na 7,5km begon we lichtjes honger te krijgen en zochten we naar een bankje in de zon, met de bankjes zijn ze in de gemeentes spaarzaam hebben we al ondervonden, blij dat we ons picknickdeken mee hadden en ons ergens in de zon konden neerzetten,later op de wandeling is het deken nog eens van pas gekomen.

20180501_131536
Anti-Tankkanaal.

Nadat we opnieuw energie hadden opgedaan ,volgden we verder de GR die langs Maria-Ter-Heide, het Anti-tankkanaal ons naar het Fort van Brasschaat bracht.

 

Onderweg  in het  natuurgebied “Het klein schietveld “(Militair domein) , waren de wegen heel drassig,grote plassen zorgden ervoor dat we regelmatig in de berm gingen wandelen..het bleef zo tot aan het Mastenbos.

IMG_20180501_142348352.jpg

Het Klein Schietveld maakt deel uit van het Kamp van Brasschaat, een militaire basis die sedert begin 19e eeuw te Brasschaat is.

We konden daar genieten van een prachtig stukje natuur , jammer dat de wegen zo slecht waren…eenmaal we de fietsers op de oude militaire spoorlijn  door hadden gelaten ,gingen we door met het doorploeteren van de wegen

 

Het miltair domein bevat een mooi stukje natuur, nog puur en ongerept ,dit prachtige domein is beperkt opengesteld voor het publiek,het gebied kan ook verkend worden via het wandelknoopuntennetwerk.

 

Dat de Kalmthoutse Heide hier niet ver vandaan was , kon je al merken aan de heide en de zanderige wegen.

Het Klein Schietveld vormt samen met het gebied Grote Heide (tussen Essensteenweg en Bredabaan), het Groot Schietveld en de Kalmthoutse Heide één van de grootste en indrukwekkendste aaneengesloten heide- en vennengebieden van Vlaanderen. Zij behoren tot het Europese Natura 2000 netwerk omwille van unieke soorten en gemeenschappen . Ze zijn dan ook erg kwetsbaar.

20180501_15003320180501_150739

Van het kleine schietveld gingen we nu richting Mastenbos.. en waren we toe aan een koffie vooraleer we het Mastenbos ingingen, helaas in in geen km een cafeetje te bespeuren, het centrum van Maria-Ter_Heide was te ver ..en het dichtste cafeetje zag er niet zo koosjer uit, ons picknickdeken kwam dus weer van pas .

Omdat de GR blijkbaar niet zo van cafeetjes houdt hebben we besloten op onze volgende GR tochten onze koffie maar zelf mee te nemen ,na onze pauze ging het nu richting Mastenbos

 

Ook in het Mastenbos (178 hectare groot) hadden ze geen gebrek aan oude bunkers, je vind ze hier in allerlei grote., bij goed kijken kan je zelfs de loopgraven van weleer nog zien.20180501_165641

Een mooie gele bremweg volgde daarop,net zoals de twee jonge vissers die we aantroffen op de oude bunker.. genoten wij van het uitzicht en de stilte, het weer leende zich er toe ,het bleef zonnig met een fris windje..ideaal wandelweer dus.

20180501_165159

Toen we de gele bremweg uitliepen ,staken we de weg over en volgden de GR naar het Ravenhof..nog een dikke km en we waren aan ons eindpunt waar onze beloning in ontvangst namen 😉

Na onze beloning namen we de bus720 aan de Terminus van Putte naar Antwerpen terug .

Knipsel.PNGPutte gr12

Klik op de kaart om de track te zien op Viewranger

10 reacties op ‘Van Brasschaat naar Putte via GR12

 1. Ik deed de tocht omgekeerd maar vond hem verrassend mooi. Die modderpaden herinner ik me nog goed evenals dat anti-tankkanaal en de vele bunkers. Gaan jullie nog verder naar Bergen-op-Zoom?

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij waren nog nooit in het klein Schietveld geweest,prachtig zeg..het moet nog mooier zijn in de zomer met al die heide !
   Die modderpaden waren al kleine beekjes aan het worden.
   Ja waarschijnlijk gaan we ook naar Bergen op zoom, ik vrees dat dit een lange zal worden !

   Geliked door 1 persoon

 2. Het is inderdaad een mooie buurt. Laatst maakte ik nog een wandeling in de omgeving van Putte-Kapellen en over de Nederlandse grens. Veel plezier met jullie volgende tocht.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s