Een wandeling rond Zwijndrecht,het Galgenweel en het Burchtse weel .

Het idee om eens in Zwijndrecht te gaan wandelen speelde al langer in mijn hoofd, ik had er in mijn prille kinderjaren gewoond, en ik herinnerde mij nog enkele flarden van die jaren ..en van enkele gebouwen ,vandaag leek mij een ideale dag om te wandelen ..waarom niet naar Zwijndrecht?

img_20170202_135354822
De statie van Zwijndrecht.

img_20170202_140912983

Op een kwartiertje was ik met de tram 3 aan de halte van Zwijndrecht dorp, vandaar liep ik naar de Statiestraat waar de wandeling begon , via de Laarstraat kwam ik op een weg die naast de Blancefloerlaan ging, het mindere stuk dus ..nog een brug over de E34, en dan langs het Mediahuis ging het dan op een smal fietspad verder.

Ik bleef het fietspad volgen , liep een paar tunneltjes door en kwam op een weg die langs het Galgenweel ging.

Het Galgenweel is het grootste semi-natuurlijk brakwatermeer in Vlaanderen.

Het meer is ongeveer 40 ha groot. Het is gelegen op Linkeroever in Antwerpen.  Het is de thuisbasis van verschillende zeilclubs met activiteiten als zeilscholingen, wedstrijden en recreatie. Het meer is ontstaan na een dijkdoorbraak en staat via een sluis in verbinding met de Zeeschelde zodat het een brakwaterplas kan blijven.

img_20170202_143908602

 

img_20170202_144203394

Aan de overkant zag je de Onze-lieve Vrouwetoren goed staan,  de trots van vele Antwerpenaren…het was ook  prachtig weer en helemaal niet koud !

Ik volgde de wandeling verder , langs het  Forensisch Psychiatrisch Centrum voor  geïnterneerden, en langs een opvangcentum voor vluchtelingen., en sloeg daarna de weg rechts in die naar het Burchtse weel ging .

img_20170202_145406819img_20170202_145344994

De eerste indruk van het Burchtse weel was voor mij even schrikken.. er stond geen water in !

Dat had zo zijn redenen , het is een getijengebied.

De Burchtse Weel werd ooit gevormd door een dijkdoorbraak. Later werd de plas vergroot en uitgediept tot recreatievijver en omgebouwd worden tot een natuurgebied,het weel en dok werden in 2011 heraangelegd tot slikken- en schorrengebied als compensatie voor natuurschade als gevolg van de Oosterweelverbinding.

Ik volgde de weg langs het Burchtse weel ,er kwam meer en meer wind op en de lucht was ook al niet meer zo blauw..ik versnelde mijn pas, want ik wou voor de regen in Zwijndrecht arriveren, ik had nog een kleine 4 km te gaan ..waarom wou ik  geen rugzak meenemen??

img_20170202_145627264

img_20170202_145725701

 

Uiteindelijk is de wind weer gaan liggen en de donkere wolk is voorbij gevlogen ..niks aan de hand !

De natuur rond het Burchtse weel vond ik wel mooi..voor het herstel van de natuur vroeg men op de paden te blijven , dat heb ik dan ook maar gedaan .

Eenmaal het Burchtse Weel uit ,kwam ik langs het industrieterrein van Zwijndrecht en enkele straten verder terug bij het vertrekpunt .

img_20170202_161500210
Kerk van Zwijndrecht.

De wandeling was 8,7 km lang , een mooie kennismaking met het Burchtse weel en daar rond ..in Zwijndrecht dorp heb ik niet veel meer terug herkend ,maar daarvoor zou ik eens een dorpswandeling moeten doen , ik  ben dan maar een wandelbrochure gaan halen in het gemeentehuis van Zwijndrecht , wie weet ..?

De wandeling kan men hier downloaden.

8 reacties op ‘Een wandeling rond Zwijndrecht,het Galgenweel en het Burchtse weel .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s