Wandelen in het bos van Oud Heverlee, en de Doode Bemde.

Onze zondagse wandeling ging deze keer naar Oud Heverlee, de wandelclub “De engel” organiseerde er een wandeling .

 Oud-Heverlee is een Belgische gemeente in het arrondissement Leuven in de Vlaamse provincie Vlaams-Brabant, en lig in het Dijleland en net op de taalgrens…de streek was ons al een beetje bekend door de wandeling in Hamme-Mille en Grez de Doiceau.

We parkeerden op de parking van het zoet water , en gingen ons inschrijven voor de wandeling van 22 km.

hdr
Het Spaans dak aan het zoet water.

Op de weg naar het inschrijvingslokaal lagen talrijke caféétjes en restaurantjes , ik kon mij al inbeelden hoe het zou zijn in de zomer..

We vertrokken op een weg naast het inschrijvingslokaal , en kregen al meteen kennis met de heuveltjes van Oud Heverlee, het is een licht glooiend landschap.. dat zagen we al toen we Oud Heverlee binnen reden.

We  bleven de pijltjes volgen en enkele straten verder kwamen we aan het Heverlee bos .img_20170129_123225920

 

img_20170129_132214

Na 2,5 km kwam de eerste rustpauze er al, dat vonden we wat vroeg en we besloten te stoppen in de helft van onze wandeling.

We bleven de talrijke bospaadjes volgen en de vele modderpaden trotseren, we waren de voorbije weken verwend geweest ,en hadden door de vrieskou  nauwelijks modder aan onze wandelschoenen gehad ..vandaag kregen we de volle laag !

We hadden geluk, want toen we uit Antwerpen vertrokken was het grijs weer en bewolkt, hier voorspelde het een mooie wandeldag te worden , bewolkt maar af en toe zonnig en een 7° , sjaal en muts konden in de rugzak blijven .

IMG_20170129_132718137.jpg

We kwamen langs mooie holle wegen , het daalde en het ging weer omhoog langs de bospaden tot we terug het zoet water voorbij liepen.

 

 

img_20170129_133833

We liepen de tweede rustpost( 6,5 km) voorbij en volgden opnieuw de pijltjes die ons door de bospaden naar het natuurgebied “De Doode Bemde”bracht.

De Doode Bemde is een natuurreservaat in de Dijlevallei, ten zuiden van Leuven. Het strekt zich uit aan weerszijden van de rivier de Dijle, op het grondgebied van de gemeenten Oud-Heverlee, Sint-Joris-Weert, Neerijse (Huldenberg) en Korbeek-Dijle (Bertem). Het is veruit het belangrijkste en meest waardevolle natuurgebied in dit deel van de Dijlevallei.

img_20170129_140537318img_20170129_140608318img_20170129_140936932img_20170129_141350

We bleven het modderig pad volgen door de Doode Bemde, een heel mooi natuurgebied … de Dijle die aan onze rechterzijde vredig door het landschap bleef stromen ..gaf je toch de indruk dat dit allesbehalve een doods landschap was .

img_20170129_143657039

We wandelden de Doode Bemde uit en volgden terug de pijltjes die langs een prachtige holle weg ging , tot we aan een boshut kwamen waar uiteindelijk onze rustpost was (12,5 km )

De boshut was prachtig gelegen  aan de rand van het Meerdalwoud., na onze soeppauze ging de wandeling verder door het Meerdalwoud.

img_20170129_153232
Een boskapel.

 

We hadden nu nog een kleine 10 km te wandelen , we volgden verder de pijltjes door de talrijke boswegen .

Ondanks het feit dat de gemeente in de onmiddellijke nabijheid van het stedelijk gebied Leuven is gelegen heeft de gemeente een uitzonderlijk groen karakter. Meer dan 40 % van haar grondgebied bestaat uit bossen, waaronder het Meerdaalbos, het Egenhovenbos en het Heverleebos. Samen vormen zij een bosdomein van 2071 hectaren, en zijn ze een restant van het Kolenwoud dat ooit geheel Midden-België bedekte.

 

Passeerden hier en daar een speelbos , en kwamen bij de Onze lieve vrouw van Steenbergenkapel aan .

hdr

img_20170129_171239011
Onze- lieve- vrouw van steenbergenkapel.

Een kapel uit de tijd van de Barokarchitectuur.

Deze kapel lag bijna op het einde van onze wandeling , we wandelden nog één keertje rond het zoet water als afsluiter.. voordat we onze dorst gingen lessen in het inschrijvingslokaal. .img_20170129_171455

Wij vonden dit een hele aangename boswandeling , temeer omdat je af en toe op de bos heuveltjes mocht lopen, wat eens wat variatie bracht in onze wandelingen .

knipsel-pngheverlee

Klik op de kaart om de track te zien 

 

22 reacties op ‘Wandelen in het bos van Oud Heverlee, en de Doode Bemde.

 1. Mooie tocht, zo te zien. Jullie zijn ook langs Café In de Rapte gepasseerd, zie ik. Een wandeling om te onthouden. Gedeeltelijk (in de buurt van Vaalbeek en aan de Doode Beemde) over bekend terrein maar de combinatie van al die elementen lijkt de moeite waard. Ga ik zeker onthouden.

  Geliked door 1 persoon

  1. De wandeling was de moeite waard , ook door de Doode Beemde , vele mensen vonden dit een zware wandeling…vanwege de modder , het was serieus ploeteren , dat wel ..maar wel de moeite waard !

   Geliked door 1 persoon

 2. Dat was gisterenavond in ieder geval 😀 , wij lagen er al vroeg in na deze wandeling ..maar het is zoals je zegt , het is beter dan thuis te blijven zitten..en we hadden dan ook geluk met het weer , deze doen we beslist nog eens over in de zomer ! 🙂

  Like

   1. Ik heb nu foto’s gezien van HUGOVE52..wat voor schade de bevers eigenlijk aanrichten , wij hadden dit nog niet eens gezien !

    Like

   1. Ik heb je foto’s bekeken Hugo , het is wel spectaculair wat voor schade die bevers kunnen aanrichten , daar hadden wij nog niet eens op gelet , ik had alleen die éne foto van de Dijle maar nooit gedacht dat het bevers konden zijn !

    Like

 3. Ik heb het ook ervaren als een mooie wandeling. Bevers zelf heb ik niet gezien, maar wel hun knaagwerk ;-). Fijne wandeling en proficiat voor de mensen van Den Engel.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, wij vonden het ook een mooie wandeling, maar de knaagwerken van de bevers hadden we over het hoofd gezien ..nooit gedacht dat bevers zoveel schade kunnen aanrichten .
   Inderdaad ze hebben dat goed georganiseerd de mensen van Den Engel.

   Like

  1. Bedankt ..voor in de winter was 22 km echt wel voldoende , maar je rijd niet zover om maar een wandelingetje te doen van 10 km , dus zijn we er maar voor gegaan.

   Dat is goed nieuws , gaat het lopen al een beetje in je wandelschoenen ?
   Veel plezier met jullie weekend , en voorzichtig hé !
   Grts Leen

   Geliked door 1 persoon

 4. Wat een knappe wandeling.Heb al veel gelezen van de’ dode bemde.Misschien, iets voor de zomer.De knoopuntenwandeling de Rupelkleiroute kan ik je ook aan bevelen.Mooi gebied en wat avontuurlijk met klimmen en dalen .Ze is 7.3km lang en je kan er ook nog een wandeling aan vastknopen.Knappe foto’s van de wandeling

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s