Wandeling in Waasmunster.

Mijn wederhelft gaf vandaag forfait door zijn rug , een grijze dag… maar toch besloot ik een kleine wandeling te doen in Waasmunster , een wandeling die georganiseerd was door de wandelclub Roosenberg en begon in Ruiter.

Ruiter is een gehucht in de gemeente Waasmunster.

Een kastelentocht , dat klonk goed ..dus schreef ik mij in voor de 15 km en ik begon de pijltjes te volgen .

De eerste kilometers gingen op verharde wegen langs de E17 ,die eindeloze lange weg op de Donkerputstraat …was echt geen mooi stuk ,links had je de E17 en rechts landbouwgebied.

img_20161113_114231744_hdr

Na zo’n hele tijd op die verharde wegen lopen , was ik blij dat het eindelijk in de andere richting ging ,weg van het lawaai ..eindelijk !

Voorbij een water of plas waar ze in de zomer aan watersport deden ging de wandeling verder op een onverharde weg , maar niet lang daarna kwam ik terug op verharde wegen terecht tussen het landbouw gebied van Waasmunster (Ruiter)

Na 6km was de eerste rustpauze er al , die eigenlijk pas voorzien was op 8 km , maar de koffie was welkom en ik had toch wat honger gekregen , na de koffie ging de wandeling verder..en wou ik de pijtjes terug volgen , bleek dat ze het bord hadden omgedraaid ..ik(vele mensen) waren dus begonnen met de tweede helft van de wandeling, dus zat er niks anders op dan te wandeling verder te zetten met de eerste helft .

img_20161113_1311223941.jpg

Ik bleef de wandeling volgen over de E17 ging het richting Roosbergenroute,eindelijk een stukje bos dacht ik ..en een kasteel !

img_20161113_133132192img_20161113_133114917

Kasteel “Roos”(Het domein is niet te bezichtigen), werd in 1938 gebouwd door Manta-baas Henri de Lovinfosse en in de jaren vijftig nog verder uitgebreid. Begin de jaren negentig kocht zakenman Laurent Demey het 31 hectare grote domein. 

 De opnames van de reeks “Het goddelijke monster” ( tiendelige dramareeks op TV een) werden deels gefilmd in het Kasteel Roos.
Deze opnames startten op 14 september 2009 en werden 8 maart 2010 afgerond.
Ik wandelde verder , en kwam voorbij de Roosenbergabdij..
De Abdij van Roosenberg is eenabdij sinds 1238.
De eerste Roosenbergabdij werd in 1237-1238opgericht aan de boorden van de Durme op verzoek van de Doornikse bisschop Walter van Marvis. In 1419 brandde het gebouw af, later werd het – in 1379 en 1459 – verwoest door de Gentenaars en in 1578 door de calvinisten. Telkens werd de abdij heropgebouwd, maar tijdens de Franse Revolutie werd de abdij verbeurd verklaard..
In 1831 kwam er een nieuw gebouw in de Kerkstraat door bemiddeling van de abdis Johanna van Doorselaer van ten Rijen (1782-1863). Deze dame kocht met haar erfdeel enkele woningen, liet die afbreken en richtte er de tweede abdij van Roosenberg op. Dit gebouw bleef in gebruik tot in 1975.
Het centrum van de Waaslandse gemeente werd verlaten en men zocht rustiger oorden op langs de Oudeheerweg-Heide. Het nieuwe gebouw opgericht in 1975 is van de hand van de benedictijn-architect Hans van der Laan.
In de abdij is er is ook een museum gevestigd. (dat toegankelijk is voor publiek)
Dat hebben we ook weeral gezien dacht ik, en ik wandelde verder tot de volgende splitsing…en daar stond de wandelaar die de hele tijd voor mij liep…te wachten , en dat voorspelde niet veel goeds , wij hadden blijkbaar een paar pijltjes gemist en verkeerd gelopen , terug dus !

De wandeling ging verder op een tapijt van bladeren door een brede laan , nadien volgden de verharde wegen onverbiddelijk terug..gelukkig waren die wel op verkeersluwe wegen.

Voorbij het landgoed met stoeterijen van Familie de clerck,( een kasteel op zich) kwam ik terug op de onverharde wegen tussen het landbouwgebied.

Van hier uit was het nog enkele kilometers en ik had het startpunt terug bereikt.

Deze wandeling was beter geweest ,zonder die vele verharde wegen en het stuk langs de E17 ..en ben ik gelukkig wat verkeerd gelopen !

Waasmunster is meer dan één kasteel rijk het kasteel” Les Gobelets” en het kasteel “Blauwendael” , zijn ook wel de moeite !

Je kan de wandeling hier zien of downloaden.

 

4 reacties op ‘Wandeling in Waasmunster.

    1. Dat kan ik best aannemen, het is nogal een organisatie voor de wandelclubs , ze doen echt hun best..spijtig van die wandeling in Waasmunster , maar het kan soms al eens wat minder zijn.. .over het algemeen zijn wij ook heel tevreden van die wandelingen , en blij dat we mee mogen wandelen !

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s